QUE LA PRUDENCIA NO ENS FACI TRAÏDORS – JOSEP LLUIS DOMENECH GOMEZ

 

JLDomenech

    Ahir va traspassar Jordi Carbonell, un patriota català referent per a l´independentisme i la cultura catalana. Ferm i dur opositor a la dictadura franquista i lluitador pels drets polítics, socials i culturals de Catalunya. Va morir a 92 anys a Barcelona, desprès d'una vida dedicada al seu país que tant estimava.

 

Nascut a Barcelona el 23 d'abril del 1924, Carbonell va ser un dels membres fundadors de l'Assemblea de Catalunya als anys setanta i va exercir de portaveu de l'entitat durant la històrica manifestació de l'Onze de Setembre del 1976 a Sant Boi de Llobregat, la primera en la incipient democràcia. "Que la prudència no ens faci traïdors", exclamava Carbonell aquell 11 de setembre, va ser una de les més emblemàtiques i recordades frases del filòleg.  

JORDI CARBONELL-Josep lluis domenech gomez

Va ser un clar defensor, dins els ultimes conseqüències de la Independència de Catalunya i un fer opositor al règim franquista durant la dictadura, que mai va poder anorrear els seus sentiments patriòtics i va ser un preclar conductor de la cultura catalana fins al final. "Carbonell va ser director de la Gran Enciclopèdia Catalana i va coordinar la redacció dels primers fascicles de l'Enciclopèdia, fet pel qual va esdevenir un dels principals divulgadors de la llengua catalana d'aquells negres temps. Però la tasca de Carbonell en la lluita antifranquista es remunta fins als principis dels anys quaranta. Finalitzada la Guerra Civil espanyola, Carbonell inicia els seus estudis superiors a la Universitat de Barcelona".

Jordi-Carbonell-Josep lluis domenech gomez

Després d'un passar per la Facultat de Dret, ben aviat es decantaria per estudiar filologia. A la Facultat de Filosofia i Lletres establiria els primers contactes amb referents catalanistes de l'època com ara Ramon Aramon o Jordi Rubió. El 1942 creava el Front Universitari de Catalunya, i es convertia així en militant clandestí contra la dictadura. També a la universitat coneixeria Hortènsia Curell (amb qui s'acabaria casant), que el va posar en contacte amb els Estudis Universitaris Catalans (EUC), una entitat clandestina organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), en què treballaria des del 1946. Durant els anys cinquanta, Carbonell també col·laboraria en publicacions en llengua catalana com ara Germinabit i Serra d'Or. El seu compromís amb la divulgació del català agafaria embranzida durant els anys seixanta, quan el geògraf Enric Lluch i el fundador d'Edicions 62, Max Cahner, li ofereixen encapçalar l'edició d'una gran enciclopèdia en català. Un any més tard, naixeria la Gran Enciclopèdia Catalana, de la qual Carbonell dirigiria els quatre primers volums. A causa de la seva tasca i a la seva vocació antifranquista, durant aquella època Carbonell va ser detingut en nombroses ocasions per les forces franquistes. El 1969 és detingut pel seu càrrec de director de la Gran Enciclopèdia Catalana, i el 1971 tornaria a ser interceptat per la policia, aquest cop per haver participat en l'Assemblea d'Intel·lectuals celebrada a Montserrat. En aquella ocasió, el filòleg exigiria el seu dret a declarar en català durant els interrogatoris policials, fet que li comportaria maltractaments i tortures de la policia franquista.

Creu de Sant Jordi-Josep Lluis Domenech Gomez

"El llegat de Jordi Carbonell, tant en l'àmbit polític com en el filològic, l'ha fet mereixedor de nombrosos reconeixements, com ara la Creu de Sant Jordi (el 1984), la medalla d'or de la Generalitat de Catalunya (2001) i la medalla d'honor de Barcelona (2002). Més tard, el 2014 Carbonell va rebre el premi Dignitat de la Comissió de la Dignitat i el 2016, el premi Pompeu Fabra de la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat. L'avançada edat de Carbonell tampoc li va impedir participar en els esdeveniments més notoris dels últims anys. L'any 2010 va participar en la manifestació del 10-J contrària a la sentència del TC contra l'Estatut i el 2012 va ser un dels convidats a l'acte de constitució de l'ANC". L'octubre passat encara va ser present durant la declaració de Mas al TSJC pel 9-N. Assistent infal·lible als actes d'ERC, Carbonell serà recordat com un dels més ferms defensors de les llibertats de Catalunya. Que al cel sigui i Visca Catalunya Lliure. (Dades dels diaris AVUI i ARA)