LA MERDA I EL TARANNÀ CATALÀ – JOSEP LLUIS DOMENECH GOMEZ

 

ESTELADA

    L´altre dia vaig llegir un esplendid article d´en Viçens Pagès en que fa esment el us de la paraula “merda” o derivats d´ella. Vagi per devant les meves disculpes per emprar aquest mot en els dies de Nadal, i deixar-me d´eufemismes, però a vegades les escatologies són sublims.   Comença el tema per pensar que tots quan erem petits la mare i el pare a cada moment es deien: “caca” quan voliem agafar qualsevol cosa de terra que no era prou neta.   Jo que tinc ja una edat, quan vaig començar a ser no pas un infant sinó un nen, el meu pare que era de la broma en va ensenyar a recitar una cançó que mes o menys deia: “La merda de la muntanya no fa pudor encara que la remenis amb un bastó...”   Desprès, sempre com a caganiu de la familia, si pretenia fer quelcom propi dels grans, tothom em deia que era un “merdós”.   En aquells temps quan dos germans s´assemblaven molt, era normal sentir que els dos nenes eren “cagats”, i quan notenia gaire gana i remenava el plat fet-mr l´orni el pare i la mare em deien que no “merdegès”.   Quan ere ja un vailet i m´equivocava en fer alguna cosa em deien: “Cagarada pastoret”. I era quan començava a sentir els renecs dels homes: Hi havia qui es cagava en l´ou, d´altres en la mare que et va parir i molts en déu reconsagrat”.   Cal fixar-nos, que quan a vegades ens equivoquem diem: “Merda”. I ara me´n adono que tot sovint envio a la gent a : “cagar a la via”.   A vegades dubtem, per no “cagar-la” i ens tornem uns “cagadubtes” i quan era jove m´agradava molt fer “el merda” i sortia amb els amics  i agafavem “una merda com un piano”.   De ben jove vaig coneixer a la meva muller, i el meu pare em va dir que m´havia “emmerdat” massa jove.   Quan no volia fer quelcom per que tenia por de “cagar-la” els meus amics em deien que era un “cagat”, i si veiem una xicota de bon veure dèiem: “Esta bona que t´hi cagues”.   Si tenies novia et deien que “eres cul i merda” amb ella i que et ficaries en un “merder” i si per contra la deixaves i canviaves de parella et deien “que canviaves pets per merda”.   I ara que tinc que perdre quilos encara em dieuen que “Qui no meja merda no està gras” i que començo a no poder “ni aguantar-me els pets”.   I ara que som en festes nadalenques, ens agrada que la quitxalla faci “cagar al tió” i un “caganer” al pessebre.   Bé, teniu sort que no soc un maleducat perquè sinó us “enviaria a la merda”.   Bon dia de Nadal a tothom”