JOSEP-LLUIS DOMÈNECH GÓMEZ – EL MANUSCRIT D´EDIMBURG I LA FRANCMAÇONERIA

EL MANUSCRIT D'EDIMBURG (1696)josep lluis domenech 6   Aquest manuscrit es troba dividit en tres parts ben diferenciades; la primera i més extensa correspon al que podríem dir el catecisme del grau d’Aprenent, la segona part es compon de dues preguntes del grau de Company, i la tercera i última és una instrucció de com donar la paraula de maçó. En el transcurs de les preguntes i respostes si troben temes comuns a quasi tots els catecismes de l’època, encara que tanmateix en aquestes les qüestions s’hi troben més desenvolupades, per tant es pot deduir que el present manuscrit és un breu resum a tall de notes que tenien la finalitat de servir com a recordatori als oficials en el transcurs de les tingudes de la Lògia. Devem de remarcar que en la segona qüestió del Company es fa referència als cinc punts, que són els que corresponen en la Maçoneria especulativa al grau de Mestre, per això podem pensar que les notes que conformen aquest manuscrit es varen prendre de catecismes “operatius”, fet que ho confirmaria el nom de la Lògia: Kilwinning.   P1. Sou Maçó?
P2. Com ho sabré?
 1. Ho sabreu en el temps i lloc adequats.
P3. Quin és el primer punt?
 1. Digueu-me el primer punt; i jo us diré el segon. El primer “ocultar i segellar”, el segon, sota pena no menor que en aquest cas és tallar-vos el coll. Fareu aquest signe quan ho digueu.
P4. On heu estat acceptat?
 1. En una honorable lògia.
P5. Què fa que una lògia sigui justa i perfecte?
 1. Set mestres, cinc aprenents acceptats, i que no estigui més lluny d’una jornada de la circumscripció, on no hi arribi el lladruc del gos ni el cant del gall.
P6. Menys no constitueixen una lògia justa i perfecta?
 1. Sí, cinc maçons y tres aprenents acceptats, etc.
P7. I menys?
 1. Quants més son, més alegria hi ha; quants menys són, major és la felicitat.
P8. Quin és el nom de la vostra lògia?
 1. Kilwinning.
P9. Com està orientada la vostra lògia?
 1. Est-Oest, com el Temple de Jerusalem.
P10. On és la primera lògia?
 1. Al pòrtic del Temple de Salomó.
P11. Hi ha llums a la vostra lògia?
 1. Sí, tres: al nord-est, al sud-est i al pas de l’est. Una simbolitza al mestre maçó, l’altra vigilant, la tercera al company.
P12. Hi ha joies a la vostra lògia?
 1. Sí, tres: el perpany, un paviment mosaic i un mall.
P13. On trobaria la clau de la vostra lògia?
 1. A tres peus i mig de la porta de la lògia sota el perpany i una pedra verda. També sota el buit del meu fetge on jeuen tots els secrets del meu cor.
P14. Què és la clau de la vostra lògia?
 1. Una llengua ben servada.
P15. On descansa aquesta clau?
 1. En una caixa d’os.
Després de què els maçons us hagin interrogat i amb el seu ajut hagueu contestat total o parcialment aquestes qüestions i que hàgiu respòs correctament i fets els signes, us reconeixeran, però no com a mestre o company de l’ofici, sinó tant sols com aprenent; també us diran: Veig que heu estat a la cuina, però no sé si heu estat al menjador. Respondreu: he estat al menjador igual que a la cuina. (A continuació venen dues úniques qüestions explícitament referents al grau de company) P1. Sou company d’ofici?
P2. Quants són els punts del company?
 1. Cinc, a saber: peu contra peu, genoll contra genoll, mà contra mà i orella contra orella. A continuació es fa el signe de company; i saludant amb la mà en grapa, sereu reconegut per un veritable maçó. Les paraules estan es... l’últim versicle.
La manera de donar la paraula del Maçó. Primer haureu de fer agenollar a la persona que ha de rebre la paraula i després d’un gran nombre de cerimònies per impressionar-lo, fareu que agafi la Bíblia i, posant la seva mà dreta damunt d’ella, el conjugareu a... secret, amenaçant-lo amb què si faltes al seu jurament, el sol en el firmament testimoniarà en contra d’ell, de la mateixa manera que l’assemblea que hi hagués present, allò que serà causa de la seva condemna i que al mateix temps, els maçons... sens cap dubte. Llavors, un cop hagi promès servar el secret, li faran conèixer el jurament que diu: “Pel mateix Déu, i respondreu a Déu quan el tingueu davant, en el gran dia, no revelareu res del que escoltareu i veureu des d’aquest moment, ni de paraula ni per escrit, ni ho escriureu en cap moment, no ho dibuixareu amb la punta d’una espasa ni en cap altre instrument damunt la neu ni la sorra, ni en parlareu, llevat de fer-ho amb un maçó acceptat. Que Déu us ajudi”   Compilació Maçònica d´en Josep-Lluís Domènech